Очі

Болить голова тисне на очі нудить і знобить

Слабкість, нудота, іноді блювання, озноб без температури або з нею – набір симптомів, що говорять про наявність хвороби. Під перелічені ознаки підходить безліч захворювань. Сказати однозначно без додаткового обстеження – не вдасться. Однозначно настав час звернути увагу на стан здоров’я. Прояви знижують працездатність, заважають нормальній життєдіяльності.

Для лікування симптоматики застосовують народні методи, медичні препарати. Ті, хто страждає від перелічених проявів, відчуває додаткові неприємні ознаки недуг: запаморочення, пронос, біль голови, підвищений внутрішньочерепний тиск, знижений або підвищений артеріальний. Неприємні симптоми можуть проявлятися у дорослої дитини.

Джерелом неприємної симптоматики можуть бути внутрішні та зовнішні фактори.

  • Пухлина головного мозку.
  • Отруєння організму.
  • Захворювання, пов’язане із зараженням інфекцією.
  • Стрибки артеріального тиску.
  • Порушення у роботі судинної системи мозку.
  • Часті недосипання.
  • Стресові ситуації.
  • Хронічна втома.

Перед лікуванням слід поставити точний діагноз. Від кількості неприємних симптомів та їхньої інтенсивності залежить тяжкість захворювання. Але, незважаючи на те, що діагноз повинен ставити фахівець, кожна людина може навчитися розуміти свій стан та надавати самодопомогу.

  1. Нудота із блюванням часто є ознаками харчової інтоксикації. Отруєння характеризується підвищенням температури, тяжкістю у шлунку та болем у животі, слабкістю та ознобом. Позбутися перерахованої симптоматики можна і в домашніх умовах, якщо не йдеться про отруєння хімічними речовинами. Займатися самолікуванням варто лише тоді, коли хворий точно впевнений у тому, що сталося отруєння. Діарея – ще одна ознака інтоксикації. Якщо симптом відсутній, значить, мова йде про алергійну реакцію, тепловий, сонячний удар.
  2. Симптоми можуть виникати при ГРВІ. Озноб зі слабкістю та нудотою є початковими ознаками. Тіло людини ломить, морозить і трясе, паморочиться в голові і болить. Діти ГРВІ може відбуватися по-різному. До перелічених рис додається відсутність апетиту, пронос, тяжке дихання. Багато захворювань інфекційного діапазону не обходяться без підвищеної температури. Може виникати сильний жар, лихоманка, головний біль, що супроводжується запамороченням, блюванням.
  3. ВСВ (вегето-судинна дистонія) – поширений діагноз, що проявляється за допомогою слабкості, пітливості, головного болю, запаморочення. Ті, хто страждає ВСД, часто скаржаться на занадто низький або високий тиск. ВСД не вважають за хворобу – набір симптомів. Найчастіше основа симптоматики – чотири складові: проблеми з кардіо-системою, судинні та невралгічні захворювання, проблеми психологічного характеру.
  4. Панічна атака – нездужання психологічного спектру, що часто долає молодих людей. Для нападу характери такі ознаки: слабкість, кому в горлі, жар, задишка, запаморочення, людину знобить і нудить. Додається відчуття страху, тривоги.

Тут описані лише найпоширеніші захворювання. Щоб дізнатися точний діагноз, варто звернутися до лікаря, який проведе діагностику і призначить лікування.

Усувають симптоми за допомогою комплексного підходу, що включає лікування медичними препаратами, народними методами та зміною харчування.

Призначення медикаментів залежить від поставленого діагнозу. Діагностика проводиться за допомогою лікаря.

При отруєнні харчовими продуктами призначають активоване вугілля, регідрон. Перший засіб приймається після блювання, коли промитий шлунок та симптоми отруєння вщухли. Приймають активоване вугілля, коли людина має рідкий стілець. Регідрон призначають також при отруєнні для відновлення водного балансу організму. Після вживання препарату хворий перестане відчувати нудоту, блювотні позиви пройдуть.

Парацетамол призначається при інфекційних захворюваннях. Допомагає цей препарат, коли висока температура, яку можуть супроводжувати лихоманка з ознобом. Парацетамол не можна вживати вагітним, які зловживають алкогольними напоями, при хворобах печінки та нирок.

Дипразин виписують як засіб, який заспокоює нервову систему людини та посилює дію знеболюючих препаратів. Має схожі на попередній препарат протипоказання.

«Зіронька» – бальзам, що використовується при респіраторних захворюваннях, головному болі, ознобі. Допомагає усунути нудоту, нормалізувати кровообіг.

При гіпотонії приймають аскофен, цитрамон та інші препарати, що містять кофеїн – сприяє підвищенню тиску.

Простий спосіб позбавитися нудоти, ознобу є вживання чаю з лимоном або малиною. Спосіб покращить самопочуття, залежно від причин виникнення симптоматики. Найчастіше цей метод використовують при перевтомі, нервовому напрузі.

Їли озноб, нудота і слабкість спричинені стресовою ситуацією, допоможе чай із меліси, м’яти, ромашки чи шавлії. При нудоті розжовують збіжжя кардамону, можна пити лимонну воду з медом, напій з імбиром.

Для зниження температури та усунення ознобу зі слабкістю використовують цитрусові. Ефективним засобом, що знижує температуру, та зменшують біль, вважаються компреси. Поглинаючу тканину, змочену в розчині з води та оцту, прикладати до чола.

Нормальним вважають тиск 120 на 80 чи 110 на 90. Перевищення діапазону свідчить про підвищений, а зниження означає низький тиск. Слабкість, озноб – ознаки зниженого тиску.

При зниженому артеріальному тиску і слабкості п’ють чорну каву, міцний чорний чай, какао, приймають контрастний душ.

При внутрішньочерепному тиску, ознакою якого є біль голови і слабкість, варто пити настоянку глоду, евкаліпта, валеріани.

Крім таблеток та народних способів лікування, варто звернути увагу на харчування. Часто, саме неправильне харчування викликає неприємні симптоми на кшталт нудоти та слабкості. Будь-який медичний препарат усуває тільки симптоми, але щоб повністю позбавитися причини недуги, варто докорінно змінити спосіб життя, харчування.

Перше, від чого варто відмовитись – смажена, жирна їжа. Викликає нудоту після їди. Сильно газовані, алкогольні, енергетичні напої негативно впливають на стан, шлунок. Зловживання солодощами, гострою їжею, маринованою, засоленою варто виключити.

Варто віддати перевагу кашам, звареним на воді, молоці, молочним продуктам, супам на овочевому, м’ясному нежирному бульйоні. Пити свіжі соки, вживати свіжі фрукти.

Описаний раціон підійде після ГРВІ, коли болить живіт при інших захворюваннях. Раціон є профілактичним.

Щоб слабкість, озноб, нудота не повторювалися, дотримуйтесь заходів профілактики:

  • Робити вихідні дні (періодично змінювати обстановку, не втомлюватись).
  • Приймати контрастний душ.
  • Слідкувати за харчуванням (дотримуватися правил дієти).
  • Відмовитися від шкідливих навичок (куріння, алкогольні напої, наркотичні речовини).
  • Приділяти час для прогулянки на вулиці.
  • Періодично проводити прибирання в будинку, яке запобігатиме інфекційним захворюванням.
  • Не нехтувати власною гігієною.
  • Стежити за здоров’ям, періодично проходити обстеження у лікарні.
  • Займатися спортом.

Практика, що включає правильну дієту, народні способи, медикаменти, допоможе вирішити проблему, позбутися неприємної симптоматики, що заважає, повернути колишній стан.

Якщо болить голова, очі та нудить, це може бути симптомом струсу мозку, вегетосудинної дистонії, нервово-психологічного перенапруги, пухлин головного мозку, синуситу, отруєння. За перших ознак слід звернутися до лікаря, який встановить причину стану, призначить препарати, виконає хірургічне втручання та дасть загальні рекомендації щодо зміни способу життя.

Виявлено статистикою, що серед страждаючих на мігрень не переносять світло від 45 до 90% хворих, звуки — 60—95%, зустрічаються порушення свідомості та блювання. Ці ознаки аналогічні недостатньому живленню кров’ю мозку.

Виникає внаслідок сильного удару головою об твердий предмет або падіння. Усередині черепа відбувається зміна тиску спинномозкової рідини, а мозок ударяється про кістки черепної коробки. Після травми починається запаморочення, сильно тисне на очі, нудить, іноді виникає напад блювання. Може спостерігатися розлад пам’яті та мови, порушення координації, підвищена сонливість. У дитини з’являється тривалий плач чи примхливість, відмова від їжі.

Патологія характеризується порушенням вегетативної нервової системи. Захворювання з’являється внаслідок шкідливих звичок, регулярних стресів, психоемоційної напруги, дисфункції ШКТ, серцево-судинної чи гормональної систем. Нерідко недуга супроводжується підвищенням чи зниженням артеріального тиску. Патологія проявляється так:

Швидка стомлюваність та слабкість можуть бути симптомами такого захворювання, як вегетосудинна дистонія.

  • слабкість, стомлюваність;
  • головний біль та запаморочення;
  • тисне в області очей;
  • легка нудота;
  • пітливість;
  • припливи спека або озноб;
  • холод у руках та ногах;
  • порушення серцевого ритму;
  • відчуття нестачі повітря;
  • розлад стільця.

Повернутись до змісту

Стан виникає внаслідок тривалих стресів, гострої конфліктної ситуації, тяжкої хвороби чи втрати близької людини через фінансові чи кар’єрні проблеми. А також напруга може бути викликана тривалою розумовою роботою, працею, яка потребує концентрації уваги та зору. При стресах відбувається надлишковий викид гормонів у кров, що сприяє розширенню судин та збільшенню навантаження на серце. При зоровому навантаженні виникає астенопія внаслідок перенапруги окорухових м’язів. Симптоми:

  • темніє в очах;
  • болить і паморочиться в голові;
  • злегка нудить;
  • стають червоні очі;
  • виникає неуважність;
  • з’являється біляста пелена або двоїться в очах;
  • хилить у сон.

Повернутись до змісту

Патологія включає утворення, що виникають всередині черепної коробки, що охоплюють всі структури мозку – нерви, ендокринні залози, кровоносні судини, оболонки. До таких пухлин відносяться пінеоцитома, медуллобластома, астроцитома, епендимома, менінгіома. Новоутворення формуються через шкідливі звички, черепно-мозкові травми, контакти з отрутохімікатами, перебування в зоні з підвищеним радіаційним фоном, а також як метастази, якщо в організмі вже існує вогнище онкології. При цій хворобі підвищується внутрішньочерепний тиск і виникає така симптоматика:

  • нудота та блювання;
  • біль у голові та запаморочення;
  • порушення координації руху;
  • потемніння в очах;
  • судоми;
  • біль в очах та випинання очного яблука;
  • сторонній шум у вухах;
  • зниження зору;
  • розлад мови.

Повернутись до змісту

Залежно від локалізації запального процесу, недуга поділяється на гайморит, етмоїдит, фронтит. Виникає переважно через потрапляння до носових пазух патогенних мікроорганізмів — стафілокока, стрептокока, пневмокока, вірусів, грибків. А також причиною є травматичні пошкодження, алергічна реакція, зловживання назальними медикаментами. Симптоми:

При попаданні бактерій до носових пазух з’являються слизово-гнійні виділення, які можуть супроводжуватися температурою.

  • підвищення температури;
  • слизово-гнійні виділення з носових ходів;
  • закладеність носа;
  • гугнявість голосу;
  • лицьовий біль;
  • головний біль;
  • давляча болючість в очах;
  • відсутність апетиту;
  • слабкість, стомлюваність;
  • порушення сну.

Повернутись до змісту

При потраплянні отрут усередину слід негайно надати потерпілому першу допомогу і доставити до медустанови, оскільки стан загрожує життю.

Отруйні агенти можна вдихнути. Це лакофарбові вироби, леткі отрутохімікати, підвищене скупчення вихлопних газів у повітрі. А також отруйні засоби можна випадково проковтнути. До них відносяться кислоти, луги, добрива, отрута від комах. Залежно від етіології отруєння ознаки відрізняються таким чином:

В результаті отруєння отрутами проявляється нудота і блювотний рефлекс, що спричиняє і запаморочення.

  • Летючі отрути:
    • сильне запаморочення, біль голови;
    • тисне та болить око;
    • подташнивание чи блювотний позив;
    • сонливість;
    • підвищена спрага.
  • Попадання отрут усередину:
    • блювання з домішкою крові;
    • утруднення чи зупинка дихання;
    • головний біль, що розпирає;
    • слухові та зорові галюцинації або марення;
    • спрага;
    • порушення серцевого ритму;
    • втрата свідомості.

Повернутись до змісту

Залежно від причин, які спричинили головний біль та очах, нудоту, призначаються діагностичні процедури, такі як:

Якщо болить голова, очі та нудить при пухлинах мозку, виконується хірургічне втручання, коли новоутворення видаляється. Розростання онкології у важкодоступних місцях черепа усувається за допомогою променевої та хіміотерапії. При струсі мозку рекомендується спокій, виключаються всі дратівливі чинники – телевізор, радіо, гаджети. Для лікування інфекційних захворювань застосовуються антибіотики – “Еритроміцин”, “Цефалексин”, “Левофлоксацин”. При ВСД та нервовому перенапрузі рекомендується застосування таких препаратів, як «Тенотен», «Мексидол» та ін, а також заняття йогою, арт- та пет-терапією, дихальні вправи, відмова від шкідливих звичок.

Будь-який головний біль є причиною сильного дискомфорту. Якщо ж болить голова і при цьому тисне на очі, це може свідчити як про перевтому, так і про дуже серйозне захворювання.

Очевидно, що головний біль, який віддає в очі — дуже поширений симптом, тому він не з чуток знайомий більшості людей. Незважаючи на його звичайність, нехтувати станом неприпустимо. Можливо, причина нездужання нешкідлива, але ж воно може свідчити про тяжкі порушення. Якщо причин у вигляді стресу та недосипання для болю немає, а сама вона не проходить – необхідно відразу звернутися до фахівця, забувши про самодіагностику та самолікування.

Симптом головного болю, що віддає в очі, дуже поширений і може свідчити про ряд проблем. Найпоширеніші причини:

  • Перевтома, перенапруга очей. Характерно для людей, рід діяльності яких пов’язаний із постійним сидінням за комп’ютером, після тривалого перегляду телевізора, читання книг з електронних читалок.
  • Недосипання. Окуляри або контактні лінзи, які неправильно підібрані. Симптом упродовж дня посилюється. Діоптрії, які не підходять до конкретних очей, негативно впливають на очний нерв.
  • Якщо дискомфорт виникає при чханні та кашлі, це говорить про підвищений артеріальний тиск.
  • Нервова перенапруга. Можуть виникнути “мушки” перед очима. У поєднанні з болем, що давить на очі, це виникає при спазмах, що живлять обличчя і шию кровоносних судин.
  • Після забитих місць і ударів голови мігрень з тиском в очі в цьому випадку може говорити про струс мозку.
  • Глаукома, мігрень та інші захворювання.
  • Постійний смикає біль виникає при небезпечних станах: менінгіт, саркома, енцефаліт, аневризм.
  • Алергічна реакція.

Перелік причин симптому дуже великий, тому важливо звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням, особливо якщо явище не минає тривалий час.

Найчастіше в очі віддають болючі відчуття голови в області чола. Вони можуть свідчити про несподівані проблеми в організмі.

До відома! Токсини у промислових товарах можуть стати причиною цього симптому. Нерідко зустрічається у продавців та працівників складів.

Щоб уникнути постійних отруєнь, бажано відмовитися від меблів або побутових приладів із різким хімічним запахом. При виникненні неприємних відчуттів зверніть увагу на недавні покупки, можливо, вони і стали причиною нездужання.

Подібна причина – реакція на компоненти харчових добавок: нітрати, глутамат натрію та ін.

Симптом виникає і за алергії на цитрусові.

Можливі захворювання, яким характерна така ознака:

  • Гайморит. Хвороба супроводжується головним та очним болем, нежиттю, температурою. Відчуття можуть бути дуже сильними, а стан розцінюється як небезпечний через близькість запального процесу до головного мозку.
  • Запалення слизових лобових пазух – Фронтіт . Відрізняється болем після пробудження.
  • Запалення ґратчастої пазухи в черепі – Етмоїдит . Зустрічається у дітей, а також дорослих із слабким імунітетом.

Описуваною ознакою можуть супроводжуватися всі поширені захворювання очей: астигматизм, кон’юнктивіт, короткозорість і т.д.

Пам’ятайте! Якщо ви помітили подібні дефекти, а також при постійних мігренях при перенапрузі за комп’ютером слід звернутися до окуліста.

Болить лоб і тисне на очі при порушеннях:

  • Мігрень. Дуже поширена проблема з різким пульсуючим болем у різних частинах голови, у тому числі в лобовій.
  • Невроз. Характерний для легковозбудимих ​​людей, інших симптомів у своїй можуть бути відсутні. Визначити невроз досить складно, найчастіше його діагностують шляхом виключення інших можливих причин.
  • Кластерні болі . Характеризуються наявністю почервоніння та сльозотечі в очах, дуже різким, нестерпним болем. У групі ризику люди, які нещодавно різко змінили кліматичну зону, зловживають алкоголем, курять.

Неприємні відчуття в лобовій частині з тиском в очі характерні для грипу, ГРВІ, менінгіту, енцефаліту, простудних захворювань .

Про інфекційне чи вірусне походження мігрені свідчить висока температура, м’язові болі, ознаки інтоксикації. Найсерйознішими в цьому ряду є енцефаліт та менінгіт . За них можуть виникнути втрати свідомості.

Вірусні захворювання, що передаються через укуси комах і характеризуються подібним почуттям – всілякі лихоманки, які мандрівники можуть привезти до південних країн.

Обережно! Онкологія також викликає такі ж відчуття, які можуть локалізуватися у лобовій частині та віддавати у вічі. Це найнебезпечніші порушення, які мають цей симптом.

У разі головної мігрені пухлина може бути в різних частинах голови. Відрізнити онкологічне походження симптому можна оскільки він спостерігається тривалий час і постійно. Тому в таких випадках слід негайно звертатися до лікаря. Ігнорування постійного хворобливого стану може призвести до занедбаної ситуації, коли позбавитися хвороби вже буде неможливо.

Тоді як своєчасно звернення до лікаря у разі виникнення симптому може зберегти здоров’я і навіть життя, забезпечивши повне лікування пацієнта на ранніх стадіях злоякісної освіти.

Набагато рідше зустрічається неприємне відчуття в маківці голови, що віддає в очі. Воно може свідчити про порушення:

  • перенапруга м’язів;
  • травма голови та струс мозку;
  • остеохондроз;
  • мігрень.

Майте на увазі! Подібна симптоматика з’являється у людей, що палять і зловживають алкоголем, при стресах, емоційному перенапрузі, кластерних болях.

Ця ознака знайома багатьом, при ній здається, що голова стиснута в сталеві лещата, а тиск на очі може бути дуже вираженим. Подібні відчуття можуть виникати іноді або бути регулярними. У першому випадку не потрібно відразу турбуватися, швидше за все, вам потрібно просто змінити свій режим, виспатися та відпочити. При постійних або дуже виражених нападах потрібно звертатися до фахівця.

Основні причини тяжкості у скронях з тиском на очі зсередини:

  • Порушення кровообігу, можлива вегетосудинна дистонія.
  • Підвищений тиск.
  • Грип, застуда.
  • Мігрені. Вони зазвичай починаються саме з мігрені у скроневій частині і далі поширюються інші області голови.
  • Отруєння.
  • Гормональні фактори.
  • Неврологія.
  • Психогенні фактори при постійних стресах.

Онкологічні захворювання та шийний остеохондроз рідко супроводжується мігренню у скроневій частині.

Важливо! Нудота при болючих відчуттях у голові може виникати практично при будь-якому захворюванні. Однак слід звернути на цей симптом особливу увагу, оскільки він характерний для небезпечних захворювань:

  • Саркома мозку. Крім нудоти з’являються блювання, можливі сильні запаморочення. Дуже важливо терміново звернутися до лікаря.
  • Глаукома. Характеризується також почервонінням очей, погіршенням зору, можливо поява в полі зору, навколо предметів, що розглядаються, яскравого кільця-ореолу.

Головний біль зустрічається майже у кожної людини, і зазвичай нею нехтують, упускаючи погіршення стану. У таких випадках звернення до лікаря може допомогти вам уникнути дуже небезпечних для здоров’я та життя станів:

  • Раптом виявився біль, якого раніше ніколи не було.
  • Звичайні знеболювальні засоби не допомагають протягом трьох днів.
  • Явище дуже виражене, терпіти неможливо.
  • Є інші симптоми: слабкість або біль у м’язах і суглобах, які раніше не спостерігалися порушення зору та координації, утруднення з мовленням.
  • Посилення болю при звичних фізичних навантаженнях.
  • Стає неможливо повернути шию, підвищується температура.
  • З’являється раптове блювання, причому без нудоти.

За всіх цих явищ потрібно терміново звертатися до лікаря для діагностики та лікування основного захворювання.

Варто відзначити! Як профілактика потрібно переглянути свій спосіб життя, обмежити шкідливі звички, висипатися, не перевтомлюватися, менше сидіти за комп’ютером.

  • Рекомендується регулярна гімнастика для очей , якщо ваша діяльність пов’язана з їх перенапругою.
  • Рекомендуються прогулянки на свіжому повітрі .
  • Хороший результат при частому, але не дуже сильному дискомфорті дають заняття фітнесом та масаж голови, плечей, шиї, дотримання правильного харчування та питного режиму .

Подібні методи дозволять уникнути нездужання через перенапруження та подібні, але не позбавить ризику інших захворювань, що потребують медичного втручання. опубліковано econet.ru.

PS І пам’ятайте, лише змінюючи своє споживання — ми разом змінюємо світ! © econet

Сподобалася стаття? Тоді підтримай нас, тисни :

Головний біль та нудота нерозривно пов’язані один з одним. При неприємних відчуттях часто нудить. Чому взагалі виникає біль? Головний мозок хворіти не може, а ось спазм судин та порушений кровотік – основні причини проблеми. Що робити, якщо болить голова і нудить, а головне, в чому причина виникнення недуги, що доводить до нудоти і блювання, розглянемо далі.

Головні болі та нудота – ознака судинних змін або наявності новоутворень у головному мозку. Лікарі при огляді пацієнта приділяють особливу увагу такому пункту, як розпитування хворого. Важливо з’ясувати:

  1. З якою періодичністю з’являється біль.
  2. На який час доби припадає пік нападу.
  3. Чи приносить блювота полегшення.
  4. Чи проходить головний біль після сну.
  5. Якими препаратами усувається напад цефалгії з нудотою.
  6. Чи завжди нудить пацієнта при головному болю.
  7. Чи приєднуються супутні симптоми.
  8. Який характер має цефалгія.

Головний біль та нудота можуть бути пов’язані з порушенням роботи судин та атеросклеротичними змінами. Неспроможність судин веде до виникнення спазму. Починають страждати основні центри в організмі. Центр терморегуляції та блювотний. Саме тому при цефалгіях нудить.

Головний біль може бути пов’язаний із утиском нервових закінчень. Причина – остеохондроз. До цефалгії приєднуються блювання та запаморочення. Защемлення нервів і порушення судин призводить до зниження кровотоку. Головний мозок починає страждати від недостатнього надходження поживних речовин та кисню. Клітини мозку відмирають від гіпоксії.

Найчастіше головний біль – ознака інтоксикації. Організм, намагаючись позбутися «зайвого», реагує нудотою, виникає блювота. Це, свого роду, очищення шлунка від вмісту та звільнення від токсинів.

За характером проявів болючість може бути:

За частотою виникнення нападів – періодична та постійна.

Головний біль та нудота, що закінчується блюванням, вказують на серйозні проблеми в організмі. Чому виникає головний біль із нудотою та причини розвитку недуги, розглянемо далі.

Чому болить голова і нудить? Причини виникнення недуги можуть бути не пов’язані з патологічним станом, а іноді цефалгія з блюванням, наслідок серйозних захворювань.

Причин, чому болить голова і нудить може бути багато. Серед найпоширеніших медики виділяють:

  1. Мігрень.
  2. Гіпертонічна хвороба.
  3. Ранні терміни вагітності.
  4. внутрішньочерепна гіпертензія.
  5. Травми голови та черепа.
  6. Остеохондроз.
  7. Гострі отруєння.
  8. ГРВІ.
  9. Менінгіт.
  10. Інсульт.
  11. Новоутворення та пухлинні процеси в головному мозку.

Розглянемо докладніше кожен випадок, за яких з’являється нудота і сильно болить голова.

Мігрень уражає представниць слабкої половини людства. Розвиток цієї хвороби має спадковий характер. Якщо страждала мати, обов’язково вона «нагородить» недугою дочку. За медичною статистикою, сьогодні на мігрень страждають як чоловіки, так і жінки.

Мігренозні напади виникають при:

  • перевтоми та стреси;
  • тривале перебування у задушливому приміщенні;
  • зловживання тютюнопалінням;
  • надмірних розумових навантаженнях;
  • зміни погодних явищ.

Для мігрені характерна болісна пульсація в області ока або скроні. У деяких напад починається з болів у животі. Людина гостро реагує на світло та гучні звуки, намагається усамітнитися від сторонніх. Такі симптоми, як головний біль та нудота – є провідними у постановці діагнозу. Блювота, при цій патології, приносить полегшення, хворий засинає. Тривалість нападу може тривати від кількох годин до 5 днів. Якщо вчасно не прийняти знеболюючий препарат, біль дуже складно усунути.

Головний біль у скронях, що віддає в очницю, пульсуючого характеру часто мучить підлітків. Через неспроможність судин виникає спазм та напад. До повноліття проблема проходить. Жінки відзначають зменшення болю після народження первістка.

Лікують мігрень спазмолітиками та знеболюючими. При складному перебігу терапію включають судинні препарати.

Стійке підвищення артеріального тиску – гіпертонія, що розвивається з низки причин. При цій патології людина гостро реагує на зміну погоди, стресові ситуації, перевтоми. Підступність захворювання полягає у можливому розвитку гіпертонічного кризу та ризик інсульту. Судинна патологія лікується лише терапевтом, самолікуванням, вкрай неприпустимим.

Для гіпертонії характерні головний біль та нудота, наявність набряків та почастішання серцебиття. Провідний симптом – підвищення тиску критичних цифр.

Для попередження підвищення артеріального тиску хворий повинен щодня, вранці приймати препарати, що стабілізують артеріальний тиск. У терапію включають діуретики (сечогінні) та калійзберігаючі лікарські засоби. Обов’язкове дотримання дієтотерапії (обмеження солі) та відсутність стресів та перенапруг.


Часто болить голова і сильно нудить через вагітність. На ранніх термінах практично всі жінки скаржаться на сильні цефалгії з блювотою. Зміна гормонального фону та збільшення об’єму циркулюючої крові сприяють розвитку недуги. Всі процеси в організмі спрямовані на збереження вагітності, але на початкових етапах відбувається розпізнавання плодового яйця і сприйняття його як стороннього тіла. Матка зберігає плід, а організм відкидає. Після того, як плацента почне функціонувати та захищати ембріон, головний біль та нудота підуть. Зазвичай проблема вирішується до 12 тижнів виношування.

Від гіпертензії частіше страждають діти. Зайва міжклітинна рідина здавлює нейрони головного мозку та виникає біль. Маленькі діти реагують на недугу гучним плачем, приєднується блювання «фонтаном» та порушення сну.

Дорослі також можуть страждати від цефалгій, які є наслідком гіпертензії. Зміна погоди та надмірне навантаження – прямий шлях до нападів. Внутрішньочерепна гіпертензія може бути пов’язана із травмами головного мозку. Порушується відтік рідини, яка чинить сильний тиск на судини. Біль супроводжується нудотою та блюванням.

Щоб розвантажити головний мозок призначають діуретичні лікарські засоби. Щоб калій не вийшов разом із сечею, показаний прийом Аспаркама.

Черепно-мозкова травма не проходить безвісти. Якщо хворий відновився, лікування продовжується все життя. Підтримуюча курсова терапія, включає прийом:

  1. Антидепресанти.
  2. Ноотропів.
  3. Протисудомні.
  4. Судинних препаратів.

Головний біль з’являється після стресових ситуацій. Важливо захистити хворого від будь-яких переживань та перенапруг. Судини після травми ламкі, кровотік у головному мозку порушений. Будь-який стрес може спричинити геморагічний інсульт.

Для струсу та забиття головного мозку характерними ознаками є сильні болі в голові, запаморочення та нудота. Легкі струси лікують спокоєм та постільним режимом. При сильних травмах мозку призначають сечогінні, судинні, протисудомні препарати.


Неприємне захворювання, пов’язане з стиранням міжхребцевих дисків та здавленням нервових закінчень та судин. Людина втрачає можливість нормально рухатися. При повороті голови чути хрускіт, бол віддає в голову, плече або руку. Приєднуються шум у вухах та нудота.

Лікування спрямовано зняття больового синдрому. Призначають:

  • знеболювальні мазі;
  • протизапальні нестероїдні препарати;
  • вітаміни групи B;
  • нікотинову кислоту.

Ефективним методом терапії є фізіолікування (магніт).

При виражених симптомах інтоксикації у людини болить голова у скронях, потилиці і сильно нудить. Приєднуються:

  1. Підвищення температури тіла.
  2. Ломота у суглобах.
  3. Біль в м’язах.
  4. Блювота.
  5. Пронос.

Отруєння небезпечне швидкою втратою рідини (зневодненням). Хворого обов’язково потрібно напувати трохи підсоленою водою. При невгамовному блюванні або багаторазовому проносі людина підлягає госпіталізації.

Гострі респіраторні вірусні інфекції, такі як грип, починаються з сильного головного болю і нудоти. Віруси і бактерії, що проникли в організм, отруюють кров і викликають сильну інтоксикацію.

Температуру тіла збити неможливо, лихоманка може призвести до судомного синдрому.

Якщо хворіє дитина, адекватно оцініть її стан:

  • огляньте тіло на предмет висипки;
  • порівняйте температуру кінцівок та тіла;
  • Зверніть увагу на колір шкірних покривів.

Якщо у дитини руки і ноги гарячі, рожеві щоки, незважаючи на високу температуру, не поспішайте давати жарознижувальне. Терморегуляція не порушена. Небезпека судом зведена до мінімуму. Віруси гинуть за високих показників температури.

Якщо ноги і руки холодні, колір шкіри блідий або сірий, дитина млява, скаржиться на головний біль, блювання не припиняється – викликайте невідкладну допомогу. Такий стан небезпечний і для дорослого, і для дитини.

  1. Противірусні.
  2. Жарознижуючих.
  3. Імуномодуляторів.
  4. Вітамінів.

Обов’язково напуваєте хворого теплими напоями. Із сечею виводяться токсини.

Небезпечна патологія, викликана менінгококом, найчастіше вражає головний мозок дітей. Хвороба починається із сильних нападів головного болю. Розпізнати людину з менінгітом можна за низкою симптомів:

  • вимушена поза: лежачи на боці, голова закинута назад, а ноги підтягнуті до живота;
  • неможливо нахилити голову до грудей через спазму м’язів шиї;
  • сильно та часто болить голова;
  • блювання не приносить полегшення;
  • на тілі з’являється менінгеальний висип.

Лікування здійснюють лише за умов стаціонару. При підтвердженні діагнозу (спинномозкова пункція з дослідженням ліквору) показано введення антибіотиків, протиблювотні, протисудомні та вітаміни.

Інсульт, що почався раптово, характеризується наступною симптоматикою:

  1. Біль у скронях і нудота.
  2. Запаморочення.
  3. Порушення мови.
  4. Перекіс обличчя у здоровий бік.
  5. Втрата свідомості.
  6. Помутніння свідомості.
  7. Високий артеріальний тиск.

Укладіть хворого, під ноги покладіть валик. Негайно викличте швидку. Хворий підлягає обов’язковій госпіталізації.

Пухлини та доброякісні утворення чинять тиск на мозкові оболонки. Це проявляється сильними головними болями та блюванням. Зазвичай людину нудить після пробудження. Щоб не хворіла голова, приймають сильні анальгетики та спазмолітики. При прогресуванні пухлини знижується гострота зору, підвищується внутрішньочерепний тиск. Полегшенню стану сприяють сечогінні засоби.

Для усунення цієї патології вдаються до оперативного втручання, видаляючи новоутворення. Залежно від розміру пухлини видалення проводять ендоскопічним методом або вдаються до трепанації черепа.

Від головного болю страждають близько 70 % всіх жителів Землі. Неприємний симптом порушує якість життя. Щоб запобігти черговому нападу більше гуляйте, захистіть себе від перенапруг і фізичних навантажень. Своєчасне харчування – одна із складових успішної профілактики. Дотримуючись простих правил, ви знизите інтенсивність і періодичність болю, що супроводжується нудотою.

Коли болить голова в області чола, тисне на очі і нудить, це може бути симптомом різних станів – починаючи з нервового перенапруги і закінчуючи серйозними захворюваннями. У цій статті будуть описані можливі причини таких нездужань та способи боротьби з ними.

Найпоширеніші головний біль – тензійні. Вони можуть свідчити про перевтому або в гіршому випадку – травму голови або шиї. В основному такий вид головного болю зосереджується у верхній частині голови і може супроводжуватися відчуттями, що тягнуть, в області очей. Швидко позбавитися такого болю допоможе будь-яка аспіринова таблетка.

Найрідкісніший вид головного болю – кластерний. Вона проявляється в лобовій частині і може віддавати в область очей, створюючи неприємні відчуття, що давлять або стискають. Часто такі болі супроводжуються сльозогінністю і нежиттю, але причини виникнення кластерного болю, на жаль, досі точно не відомі.

Мігрені мучать дуже багато людей. Це болі, що виникають у скронях або області чола, найчастіше виникає відчуття, що давить, на очах і все це може супроводжуватися нудотою. У деяких випадках про мігрені свідчать оніміння кінцівок та порушення мови, у таких випадках необхідно терміново викликати лікаря. Так чи інакше, мігрень – це найменша з бід, які можуть характеризуватись болем в області чола та скронь, тиском на очі та нудотою.

Відчуття, що на очі тисне, виникає при перевтомі або сильному психічному напрузі. Але найчастіше це ознака підвищеного внутрішньочерепного тиску. Тільки грамотні спеціалісти зможуть напевно сказати вам причину тиску на очі. Причиною для неприємних відчуттів на очах і головного болю може бути алергія, в цьому випадку необхідно здати відповідні аналізи для виявлення причин алергії.

Цілком можливо, що ви нещодавно змінили клімат, приїхавши з далекої країни або пережили стресову ситуацію. Тоді відчуття, що давлять, на очі незабаром пройдуть, але, проте, обов’язково сходіть до окуліста і вимірювайте тиск щодня.

Нудота може свідчити про багато порушень та змін в організмі. Але коли йдеться про нудоту як супутній головний біль синдром, швидше за все отруєння і розлад шлунка доведеться виключити. Якщо нудота супроводжується головними болями, це може свідчити про внутрішньочерепну гематому або пухлину мозку. Наявність того чи іншого захворювання можна буде зафіксувати тільки після проведення МРТ, а лікування має призначати хірург, можливо, буде потрібна операція, тому не варто затягувати з відвідуванням спеціаліста.

Болі в голові: в області чола у поєднанні з тиском на очі та нудотою свідчать про перевтому або якесь захворювання, у будь-якому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем

Насамперед, необхідно звернутися до фахівців. Проходження Магнітно-Резонансної Томографії головного мозку (МРТ) та Ультразвукової Доплерографії (УЗДГ) судин голови та шиї допоможуть відразу виявити або навпаки позбутися сумнівів щодо аномалій та патології головного мозку.

З приводу тиску на очі варто звернутися до офтальмолога, який огляне очне дно і зможе виявити причини тиску. Можливо, доведеться сходити і до невропатолога. Взагалі, якщо вас часто мучать усі перелічені симптоми, не зайвим буде взяти лікарняний та провести повне обстеження організму, оскільки такі прості симптоми як головний біль, нудота та неприємні відчуття в очах можуть виявитися ознаками серйозних захворювань, які потребують негайного медичного втручання.

Коли болить голова в області чола, тисне на очі і нудить, необхідно приймати ліки для якнайшвидшого позбавлення неприємних відчуттів. Але, оскільки медикаменти повинні прописуватися лікарями, у цій статті будуть наведені рекомендації, що можна робити для рятування та профілактики неприємних відчуттів.

Постійна робота, перенапруги та нерви викликають більшість сучасних хвороб, через які болить голова, виникає нудота та загальне нездужання.

Банальні рекомендації частіше гуляти та дихати свіжим повітрям, здавалося б, легко виконати, але мало хто може дозволити собі більше, ніж прогулянку до продуктового магазину або до роботи. Постарайтеся хоча б раз на тиждень на вихідних вибратися в парк або в село, свіже незагазоване повітря здатне творити дива і позбавляти організм багатьох неприємних відчуттів.

Постійне недосипання позначається накопиченням втоми та перевтомою. 8 годин на день – це розкіш для багатьох за умов великої завантаженості. Тим не менш, провітрити кімнату перед сном, придбати ортопедичний матрац і зручну подушку – не так складно, адже ваш сон стане набагато ефективнішим, а робочий день після такого сну – продуктивнішим.

Як мінімум, починайте свій день із каші. Не пропускайте обіди з обов’язковою наявністю супу і не наїдайтеся на ніч. При дотриманні таких простих правил мігрені та нудота вас не турбуватимуть, що й говорити про те, якщо ви перейдете повністю на збалансоване харчування.

Очевидно, що просто так голова не болить, на очі нічого не тисне, та й нудота не береться звідки. Своєчасне звернення до лікаря позбавить вас серйозніших наслідків, а щоб не мучитися від мігрені, намагайтеся частіше відпочивати, проводити час на природі і висипатися.

Болить голова і давить на очі. Навряд чи знайдеться людина, яка ніколи не відчувала такого хворобливого стану. Коли цей біль скороминущий, на неї не звертають уваги. Але якщо постійно болить голова і тисне на очі? Що робити у такій ситуації? Давайте розберемося, чому це відбувається і як із цим боротися.

Можливими причинами такого стану можуть бути:

  • ознаки перенапруги;
  • мігрень;
  • підвищення внутрішньочерепного тиску;
  • доброякісні або злоякісні новоутворення головного мозку;
  • патології судин головного мозку;
  • запальні застудні захворювання;
  • інфекційні захворювання головного мозку;
  • невралгія трійчастого та лицевого нерва;
  • зубний біль;
  • алергія;
  • підвищений очний тиск;
  • всілякі черепно-мозкові травми, забиті місця;
  • гіпертонія чи гіпотонія;
  • остеохондроз;
  • рефлекторний біль (гастрит, коліт);
  • отруєння хімічними речовинами;
  • психічні захворювання;
  • шкідливі звички;
  • метеозалежність;
  • остеохондроз;
  • період менструації у жінок;
  • реакція на яскраве світло, запахи.

Проаналізуємо, чому болить голова та тисне на очі. Причини кожного конкретного випадку:

  • Перенапруження. Виникає при надмірному навантаженні на очі – це тривале перебування за комп’ютером, підготовка студентів до іспитів. Також головний біль у цьому випадку може бути пов’язаний із якимись стресовими ситуаціями, емоційними зривами. При неправильній позі під час сну, за комп’ютером, може виникнути біль через перенапруження м’язів: у спині, шиї, в голові. Зазвичай характер болю здавлює, помірна інтенсивність.
  • Мігрень – часто спадкове захворювання. Характеризується гострим, пульсуючим болем, що захоплює півголови: тобто око, лоб і скроню праворуч або ліворуч.
  • Підвищений внутрішньочерепний тиск. Тиск підвищується через збільшення спинномозкової рідини, яка розтягує павутинну оболонку мозку. І це розтягнення викликає головний біль. Характерно, що біль посилюється вранці.
  • Новоутворення головного мозку. Ускладнюють відтік спинномозкової рідини, тому підвищується внутрішньочерепний тиск. Також новоутворення тиснуть на певні ділянки мозку, чим викликають біль голови.
  • Патології судин мозку. Бувають уродженими, наприклад артеріовенозна мальформація, і набутими, наприклад, атеросклероз. При цих захворюваннях біль схожий на той, що виникає при мігрені.
  • Інфекційні захворювання головного мозку: енцефаліт, менінгіт – серйозні захворювання, при несвоєчасному лікуванні можливий летальний кінець. Дуже сильні головні болі в районі очей та шиї.
  • Запальні захворювання. Запалення гайморових пазух, синусит. Головний біль викликаний інтоксикацією організму. Поряд із головним болем помічають підвищення температури, нежить.
  • Запалення трійчастого нерва – один із найболючіших видів болю. Біль, як від удару струмом, може локалізуватися біля носа та в області очей.
  • Зубний біль. Біль у лобовому відділі голови буває при пошкодженні різців.
  • Алергія. Болить голова і тисне на очі разом з іншими симптомами, характерними для алергії. Неприємне відчуття.
  • Підвищений очний тиск. Виникає при глаукомі, при застуді та запальних процесах в очах. Супроводжує біль, що давить, на очі, і голова болить переважно в області чола.
  • Черепно-мозкові травми: бувають відкритими та закритими. Залежно від тяжкості травми, головний біль може тривати кілька місяців або навіть років.
  • Жінки страждають на головний біль при клімаксі, під час ПМС, а також під час вагітності.
  • При гіпертонії головний біль обумовлений підвищенням внутрішньочерепного тиску, м’язовим болем, ішемічним болем (поганий кровообіг головного мозку). При гіпотонії головний біль відбувається через коливання тонусу судин.
  • Остеохондроз. Якщо головний біль спровокований скороченнями м’язів, то біль тупий. Задіяний синдром хребетної артерії – біль пекучий. Додатковим симптомом може бути біль в очах, що давить.
  • Рефлекторний головний біль. Виникає при захворюваннях внутрішніх органів (шлунка, печінки, кишечника), астигматизмі, неправильно підібраних окулярах, аденоїдах та інших захворюваннях.
  • Отруєння хімічними речовинами. Практично при всіх отруєннях: лікарськими препаратами, лаками, фарбами, пестицидами та іншими болить голова і тисне на очі.
  • Шкідливі звички, такі як куріння, алкоголізм, наркоманія також викликають головний біль через спазми судин, зокрема судин головного мозку.
  • Психічні захворювання супроводжуються головним болем.

Головний біль – це не діагноз, а лише симптом будь-якого захворювання. Тому якщо часто турбують головний біль, потрібно звертатися до лікаря, який зможе обстежити, знайти причину та призначити правильне лікування. Для цього доведеться пройти обстеження: здати загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові, виміряти артеріальний тиск. Перевірити роботу серця, внутрішніх органів (печінки, шлунка). Лікар може відправити на МРТ головного мозку, а також інші діагностичні дослідження. Тільки після виявлення діагнозу можна правильно лікувати біль голови.

І все-таки, коли болить голова в ділянці чола і тисне на очі, чим лікувати подібні стани?

Лікування головного болю необхідно починати з діагностики захворювання, що її викликало.

Якщо це біль, спричинений напругою, треба прибрати джерело роздратування, тобто дати відпочинок очам, прийняти зручну позу. І найважливіше — не нервуватись через дрібниці.

Якщо це мігрень або мігренеподібний біль, то з прийомом ліків, таких як Цитрамон або Аскафен, затягувати не варто, тому що вони ефективні в перші півгодини від початку головного болю. Також треба забезпечити хворому спокій.

Якщо болить голова і тисне на очі через рефлекторний біль, то перш за все слід лікувати основне захворювання. Тобто видаляти аденоїди, лікувати гастрит, зір і т. д. Адже головний біль можна подолати лише нейтралізувавши її причини.

Коли головний біль почався через отруєння хімічними препаратами, то в першу чергу необхідно нейтралізувати вплив отрут на організм. Спровокувати блювання, випити “Алмагель”, активоване вугілля. При запальних захворюваннях, що протікають із підвищенням температури, необхідно пити протизапальні препарати, антибіотики.

При алергії необхідно лікуватись антигістамінними препаратами.

Проти болю ефективні такі препарати, як «Аспірин», «Індометацин» та інші, але вони погано впливають на слизову оболонку шлунка. Також добре допомагають: “Седалгін”, “Пенталгін”, але до них виникає звикання. Для багатьох захворювань є низка інших специфічних препаратів. Тому якщо дуже часто болить голова, тисне на лоб та очі, то найкраще звернутися до лікаря. Адже багато препаратів від головного болю не підлягають продажу без рецепта лікаря.

Ось кілька дієвих народних способів, які не зашкодять, але зможуть швидко полегшити біль голови:

  • Старий перевірений бабусин спосіб прив’язати до хворого місця, тобто до голови, капустяний лист.
  • Для очищення та оздоровлення організму приймати щоранку натще чайну ложку меду, розведену в склянці теплої води.
  • Натерти віскі бальзамом “Зіронька” або прикласти до них шкірку лимона.
  • Корисно прийняти теплу ванну, додавши до неї морську сіль або хвойний екстракт. Комусь корисний гарячий душ, комусь холодний. Можна прийняти контрастний душ, якщо немає протипоказань.
  • Масаж м’язів, що спричинили напругу, також добре допомагає зняти біль.
  • Гарячий чай з лимоном з додаванням меду, м’яти, звіробою допоможе як заспокійливий засіб.

Повноцінний сон, прогулянки на свіжому повітрі, дотримання спокою, чергування розумової праці з фізичним – основна профілактика головного болю. Якщо ви знаєте, які подразники викликають головний біль, треба намагатися якнайменше контактувати з ними. Не зловживати шкідливими звичками та частіше проходити профілактичні медичні огляди для того, щоб раніше виявити захворювання, яке може спричинити головний біль.

У статті розповідаємо, чому болить голова та тисне на очі, говоримо про причини розвитку цих симптомів. Ви дізнаєтеся, які захворювання одночасно викликають головний біль і тиск в очах, як усунути неприємні відчуття, і чи потрібно звертатися до лікаря.

Якщо у вас виникають головні болі та тиск в очах, напевно, вас мучить питання – що це може бути? Тривогу бити не обов’язково, якщо симптоми з’явилися одного разу наприкінці робочого та напруженого дня. Але якщо клінічна картина виникає із завидною сталістю, слід звернутися до лікаря.

Тиск в очах може бути ознакою таких офтальмологічних захворювань:

  • глаукома;
  • тромбоз судин очного дна;
  • астигматизм;
  • далекозорість;
  • короткозорість;
  • кон’юнктивіт та інші запальні захворювання;
  • механічні травми ока.

При очних захворюваннях часто виникають головний біль, знижується гострота зору. В цьому випадку необхідно звернутися до офтальмолога.

Якщо болить голова і тисне на очі, причина може ховатися у захворюваннях нервової та серцево-судинної систем, хворобах ЛОР-органів, а також травмах голови.

Інші причини розвитку головного болю та тиску в очах:

  • Кластерні болі – інтенсивні напади цефалгії, що виникають без причини та зводять пацієнта з розуму, аж до появи думок про суїцид. Для захворювання характерний гострий біль, що пронизує очне яблуко з одного боку і проходить через лоб, скроню та потилицю. При болях порушується зір, набрякає повіка, посилюється серцебиття.
  • Забитий чоло – різновид травми, при якій пошкоджуються тільки м’які тканини, проте при сильному ударі виникають головні болі, що переходять на очі.
  • Неврози – напади цефалгії та підвищений очний тиск можуть спровокувати психогенні фактори у вигляді неврастенії, істеричного неврозу, підвищеної уявності, у цих випадках виникає нервовий тик.
  • Невралгія трійчастого нерва – при захворюванні виникає інтенсивний нападоподібний стріляючий біль з одного боку обличчя, може захоплювати очі, а також зуби, вуха, ніс.

Нерідко головний біль і тиск в очах супроводжують інші симптоми. Досить часто, якщо у пацієнта болить голова і тисне на очі, його нудить. Приступи нудоти і блювання у разі пов’язані ні з диспепсическим синдромом, і з порушеннями у роботі нервової чи серцево-судинної системи.

Причини виникнення головного болю, тиску в очах та нудоти:

  • Мігрень – хронічне захворювання, при якому виникають напади пульсуючого болю в лобовій ділянці з одного боку. Больовий синдром може переходити на віскі та потилицю. Цефалгію супроводжують страх світла і шуму, нудота і блювота, «мушки» перед очима, шум у вухах.
  • Гіпертонія – підвищений артеріальний тиск за рахунок звуження артерій та вен та недостатнього постачання мозку киснем викликає головний біль. Внаслідок підвищення судинного тонусу виникає тиск в очах. При гіпертонії також відзначають нудоту та блювання, шум у вухах, тахікардію.
  • Гіпотонія – знижений артеріальний тиск також провокує головний біль та тиск в очах. Внаслідок недостатнього судинного тонусу кров надходить до мозку повільніше, ніж це необхідно, нестача кисню провокує цефалгію. При гіпотонії болять очі, пацієнт відчуває слабкість і стає блідим, виникає сонливість та шум у вухах.
  • Струс мозку голови – при легкій черепно-мозковій травмі виникають головний біль, тиск в очах, напади нудоти та блювання. Клінічна картина при струсі включає запаморочення, двоїння в очах, слабкість та порушення координації.
  • Перелом лобової кістки – тяжка травма, при якій виникає сильний головний біль у лобовій частині. Тиск та біль в очах з’являються, якщо пошкоджені очниці. Виникають й інші симптоми – нудота та блювання, гематоми під шкірою, зміни лобової кістки, кровотечі з вуха, набряки.

Нерідко виникає головний біль у ділянці чола та перенісся. Такі симптоми виникають переважно при запальних хворобах ЛОР-органів.

Захворювання, при яких болить голова, тисне на очі та закладений ніс:

  • Фронтит – запальний процес слизової лобових пазух носа, що виникає при ускладненнях ГРВІ. Закладеність лобових пазух провокує розвиток головного болю в області чола, напруга переходить на очі та область між бровами. При фронтіті у пацієнта виникає нежить, з’являється світлочутливість та підвищується температура. Над носом спостерігають набряк тканин із-за порушеного кровотоку.
  • Гайморит – запальний процес слизової оболонки гайморових пазух носа. При гайморит головні болі постійні, як і закладеність носа. Тиск в очах виникає через напруження лобової частини голови.
  • Етмоїдит – запалення слизової оболонки гратчастої пазухи носа, яка розташована в глибині черепної коробки. При запаленні слизова оболонка набрякає, через тиск виникають головні болі і напруга в очах. Недуга супроводжує закладеність носа і нежить.

Характерні симптоми виникають при раку носоглотки. Пухлина є злоякісною неоплазією і виростає з клітин епітелію носової частини глотки. Новоутворення тисне на навколишні тканини і викликає головний біль. Крім цефалгії виникають неврологічні та зорові розлади, порушення слуху, порушення жування та ковтання, а також безпричинні носові кровотечі.

При запальних захворюваннях різної локалізації у хворого як болить голова і виникає тиск у власних очах, а й підвищується температура тіла.

Причини розвитку симптомів:

  • ГРВІ та грип – при застуді та грипі віруси проникають у кров та викликають інтоксикацію організму. Інтоксикація проявляється головними болями, які переходять на очі, а також слабкістю та м’язовими спазмами. Температура підвищується через боротьбу організму з інфекцією.
  • Менінгіт – запалення оболонок головного мозку. Біль виникає переважно в лобовій частині голови і переходить на очі, при масштабуванні процесу охоплює скроневу та потиличну ділянку. При запаленні підвищується температура тіла, виникають неврологічні симптоми, пацієнт може знепритомніти.
  • Енцефаліт – інфекційні, алергічні та токсичні ушкодження головного мозку, при яких запалюється речовина органу. Крім головного болю, у пацієнта різко підвищується температура до 39-40 градусів, виникають галюцинації, марення, звукові та зорові розлади, блювання, біль у спині і ногах.

Якщо болить голова і тисне на очі при вагітності, це може говорити про фізичну та емоційну перенапругу або про розвиток будь-якого захворювання в організмі.

У період виношування дитини відбуваються зміни гормонального тла – організм готується до підвищеного навантаження на всі органи та системи. У цей час підвищується ризик захворіти. Найбільш часто головний біль і тиск в очах у вагітних жінок виникають через напади мігрені, що пов’язано з підвищеною секрецією прогестерону і зниженим виробленням серотоніну.

Імунітет жінки знижений при вагітності, у цей період легше захворіти на гайморит, ГРВІ, грип та інші інфекційні недуги.

При розвитку симптомів не можна займатися самостійною терапією та використовувати лікарські препарати без призначення лікаря. Зверніться до терапевта, фахівець призначить грамотне та безпечне лікування.

Лікування насамперед має бути спрямоване на усунення причини цефалгії та очного тиску. При запальних захворюваннях призначають антибактеріальні та противірусні препарати, а також протинабрякові засоби. Для усунення мігрені призначають триптани. Тиск регулюють за допомогою гіпотензивних та гіпертензивних препаратів, а також діуретиків. Для одужання після струсу мозку прописують нейропротектори.

Якщо головний біль та тиск в очах виникають систематично, мають тривалий характер та супроводжуються іншими симптомами, негайно зверніться до лікаря. Фахівець відповість на ваші запитання – що випити та чим лікувати неприємні відчуття.

Крім основного лікування, проводять симптоматичну терапію. Головний біль усувають за допомогою аналгетиків, спазмолітиків та НПЗЗ. При усуненні головного болю зникає і очний тиск. Однак якщо воно спричинене підвищенням артеріального тиску, доцільніше прийняти гіпотензивний препарат.

Детальніше про біль в очах ви дізнаєтеся у наступному відео:

Купірувати цефалгію в лобовій частині голови в домашніх умовах можна за допомогою лікарських препаратів – Аспірину, Парацетамолу, Спазмолгіну, Но-шпи, Темпалгіну та інших. Якщо головний біль виник через мігреню, краще прийняти препарат із групи триптанів, призначений лікарем, — Суматриптан, Зоміг, Нораміг, Імігран або інший.

При головному болі накладіть холодний вологий компрес на чоло і випийте заспокійливий напій – чай ​​з м’ятою або тепле молоко. Полежте у темряві, виключивши дію зовнішніх подразників, – телефону, телевізора, комп’ютера.

  1. Головний біль та тиск в очах виникає на тлі перенапруги, офтальмологічних, неврологічних, серцево-судинних та запальних захворювань.
  2. Для усунення головного болю прийміть знеболювальні ліки.
  3. При систематичному розвитку симптомів зверніться до лікаря.

Зазвичай людина, якщо в неї болить голова і тисне на очі, приймає знеболювальну пігулку та продовжує займатися звичними справами. І тільки при регулярній появі дискомфорту, наростанні больового синдрому звертається до лікаря. Біль, що давить, може бути ознакою мігрені, а може вказувати на розвиток більш серйозної патології – зростання пухлини, порушення кровообігу, що веде до інсульту. Тому похід до лікаря краще не відкладати.

Причини виникнення головного болю, що давить на очі та віскі

Разовий головний біль може виникнути через судинний спазму. Що старша людина, то частіше в неї болить голова. Визначення причини, з якої з’являється дискомфорт, допомагає підібрати лікування, що полегшує стан або зовсім усуває больові відчуття.

Мігрень вважається жіночою хворобою. Симптоми, коли болить голова, нудить, тисне на очі, неприємні будь-які звуки та запахи, відзначають пацієнтки, які вже досягли 18 років. Точно не встановлено, якими механізмами запускається напад, але відзначаються непрямі фактори, що призводять до того, що виникає біль у скронях та очах:

  • Спадкова схильність до мігренозних нападів.
  • Гормональна перебудова (підлітковий період, при вагітності, під час грудного вигодовування, при менопаузі).
  • Судинні фактори: тромоутворення, стеноз судинного русла голови, шиї.

При мігрені біль частіше односторонній, відчувається як палаюча грудка у скроні, шип, тупий розпечений ніж, устромлений у голову. Зазначаються простріли за вухо, під щоку, в очницю при появі гучних звуків, яскравого світла.

На болючі відчуття такого типу частіше скаржаться чоловіки. Кластерний біль здебільшого локалізується в одній частині голови. У пацієнта набрякає обличчя, область під оком, повіка опухає і закривається, починається сльозотеча. Деякі хворі описують напад як укуси рою бджіл, спрямовані у скроню. Біль просто нестерпний, не минає, якщо просто прилягти, не дає заснути. Дискомфорт триває від 25 хвилин до 2 години.

Кластерні болі відрізняються регулярністю, можуть виникати в той самий час, з перервою в кілька діб або місяців. При цьому головний біль у скронях та очах – характерна ознака захворювання.

Вважається, що при гіпертонії головний біль зазвичай локалізується в потиличній ділянці, але є група пацієнтів, які скаржаться на біль у скронях, що виникають під час підйому артеріального тиску. Біль тупий, що давить, хочеться пальцями розтерти віскі, щоб «стерти» неприємні відчуття. Крім того, якщо заплющити очі, виникає таке враження, що на очні яблука тисне зсередини. Додаткові симптоми:

  • Шум у вухах, свист, дзвін, пульсація, звуки канонади.
  • Потемніння в очах.
  • Болі, що давлять за грудиною.
  • Нудота блювота.

При значному підйомі артеріального тиску пацієнт може знепритомніти, можливе порушення мозкового кровообігу, розвиток гемороїдального інсульту.

При хронічному запаленні скроневої артерії розвивається потовщення судин, розташованих у скроневій ділянці. При натисканні на уражену судину виникає головний біль, що давить на очі. Вона може бути односторонньою або дифузно поширюватись по всій голові. При одночасному ураженні скроневої та очної артерії у пацієнта спостерігаються мігренеподібні напади, що супроводжуються значним погіршенням зору. При жуванні, русі очима больові відчуття посилюються.

Захворювання найчастіше діагностується у людей похилого віку, при патології відбувається звуження судинного русла, підвищене утворення тромбів.

Причиною болю у скронях і очах може бути перевтома очного апарата. Це відбувається в тому випадку, якщо людина довгий час носить незручні окуляри, неправильно підібрані лінзи або взагалі відмовляється носити спеціальні пристрої для поліпшення зору.

В результаті, коли хворому потрібно щось розглянути, прочитати, йому доводиться мружитися, вибирати певний кут зору. Це викликає значне перенапруга м’язів обличчя, очей, від перевтоми виникає біль голови.

Причиною больових відчуттів може стати глаукома. При цьому захворюванні головний біль може виникати в лобовій або скроневій частині голови, зачіпаючи обидві сторони черепа.

Травма голови може призвести до порушення мозкового кровообігу. При цьому болять віскі, і тисне на очі, якщо удару завдано безпосередньо в обличчя, чоло, скроню людини. Також болі давить характеру виникають при розриві аневризми і вилити її в субарахноїдальний простір. Неприємні відчуття в очах можуть бути передумовами розриву аневризматичного мішка.

Перевтомитись можна не тільки виконуючи важку фізичну роботу. Відзначається розумова перевтома, коли людина бере на себе велику відповідальність і прагнути виконати якнайбільше завдань за короткий термін.

У офісних працівників часто втомлюються очі від постійного напруженого вдивляння тексту на екрані. До цього додається незручна статична поза, що провокує остеохондроз. В результаті виникає головний біль у скроневій ділянці голови, тиск на очі, почуття сильної втоми.

Психоемоційна перенапруга може призвести до виникнення больового синдрому. Найчастіше пацієнти відзначають появу неприємних відчуттів увечері до кінця робочого дня, але за відсутності відпочинку такий стан може стати постійним.

До якого лікаря слід звертатися? Якщо у людини болять віскі та очі, насамперед необхідно відвідати терапевта. Вислухавши скарги пацієнта, оглянувши його, лікар призначить лікування чи направить до іншого фахівця: невропатолога чи офтальмолога. Додатково призначаються такі види обстеження:

  • Магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія голови та шиї.
  • Ангіографія судин головного мозку, скроневої, очної артерії.
  • Офтальмологічний огляд.
  • Вивчення очного дна.

За необхідності здається загальний аналіз крові, визначається відповідність нормі рівня цукру, холестерину.

Якщо усунути причину виникнення дискомфорту, біль відступить. Тому лікування призначається лише після того, як лікар встановить, яке захворювання турбує пацієнта.

Оскільки артеріальна гіпертензія – найчастіша причина головного болю, насамперед медикаментозна терапія спрямована на нормалізацію кров’яного тиску (Каптоприл, Ренітек, Енам). Також невропатолог може порекомендувати препарати, що зміцнюють судини, що відновлюють гнучкість та прохідність судинного русла (Верапаміл, Циннаризін, Амлодипін).

Якщо болить голова у скронях і тисне на очі через напади мігрені, можна використовувати знеболювальні препарати. На початку захворювання перевага надається нестероїдним протизапальним засобам: Аспірину, Ібупрофену, Парацетамолу. Надалі, якщо односкладові препарати не допомагають, можуть бути призначені сильніші ліки: Спазмалгон, Сумамігрен, Тріптан.

Підбір препаратів при кластерних болях, скроневому артеріїті, захворюваннях очей залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та виконується лише лікарем.

Полегшення болю в домашніх умовах

Позбутися неприємних відчуттів у голові, викликаних перевтомою, допоможе аромотерапія. Лікувальний ефект мають масла розмарину, м’яти, чайного дерева, лимона, лаванди. При мігрені достатньо пару крапель ефірної олії нанести на зап’ястя та віскі.

Добре знімає головний біль холодний компрес, прикладений до чола. Для цих цілей можна використовувати капустяний лист або лист лопуха, загорнуту в марлю терту картоплю. Навіть 15 хвилин під прохолодним душем допоможуть вгамувати неприємні відчуття в голові, викликані підйомом артеріального тиску або нападом мігрені.

Для полегшення больових відчуттів можна випити зелений, ромашковий або м’ятний чай. Також добре допомагає усунути головний біль чорний чай із медом. У домашніх умовах можна зміцнити судини голови, приймаючи сік калини або вітамінну суміш: перемелені на м’ясорубці ядра волоських горіхів з лимоном та медом.

Пам’ятайте! Усі домашні процедури мають доповнювати традиційне лікування.

Якщо головний біль тисне на очі та віскі, знеболювальні препарати не допомагають, а прості процедури не приносять полегшення необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.